Reprovinci

Pen en papier

- Jos Almekinders

Met de komst van de computer zijn grenzen vervaagd en 'wij vormgevers' lijken ons precies op die verschuivende grenslijn te bevinden.

Waar je vroeger nog met pen en papier schetste en naar iemand toeging die dat om kon zetten in een drukklaar bestand, biedt de huidige software de mogelijkheid om ontwerpen zonder tussenkomst van andere personen digitaal naar een drukpers in Polen te sturen.

Van de oude garde?
De verschuiving van grenzen zet zich nu door naar internetgebied. De term grafisch vormgever is inmiddels achterhaald nu de specialisatie webdesign niet meer weg te denken is. Maar is dat dan zo anders? Een grafisch ontwerp is statisch, daar gebeurt niks mee. Hoe lang je er ook naar kijkt. Als de kleur en compositie klopt is het bij wijze van spreken al voldoende.

Bij een ontwerp voor internetgebruik is het anders. Daar moet de gebruiker iets mee gaan doen.

Daar kom je niet weg met een mooi plaatje; een website moet (meestal) in de eerste plaats functioneel zijn. Dan gaat het dus niet om het plaatje, maar om hoe je de bezoeker krijgt waar hij wil komen.

Appels met peren vergelijken
Op het eerste gezicht lijkt de vergelijking van offline en online communicatie dus op die van appels met peren. Maar als je dat doel, zorgen dat de bezoeker komt waar hij zijn moet, verplaatst naar bijvoorbeeld een vliegveld is het ineens heel logisch. Vormgeven gaat namelijk over het overbrengen van een boodschap. Waar dan ook. Misschien is de term 'grafisch' vormgever altijd al misplaatst geweest...

Inschrijven nieuwsbrief

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding